Mycket har cirkulerat runt AI under Googles utvecklarkonferens I/O i veckan. Som vi skrev i går används det den här tekniken till nya funktioner som att Googles digitala assistent ska kunna ringa upp användarens frisersalong, restaurang eller läkarmottagning för att boka tid.

Men Google använder AI också till att göra om några av sina äldsta och mest populära appar, som till exempel Google Maps och Google News, som har 13 respektive 15 år på nacken. Det här uppmärksammar nyhetssajten The Verge.

Läs mer: Googles AI-satsning imponerar – hör Assistant ringa och boka tid för klippning

Google-chefer visade i veckan upp en rad förändringar som ska göra de här gamla trotjänarna mer användbara, individanpassade och sociala, genom självlärande algoritmer.

Med hjälp av AI ska Google Maps snart kunna skapa visuella vägbeskrivningar som ligger ovanpå den verkliga världen sett genom smartphone-kameran, så kallad förstärkt verklighet. Dessutom ska precisionen i vägbeskrivningarna bli bättre.

Därtill ska Google baka in sin assistent i Maps, som kan tipsa om till exempel restauranger i realtid.

Det är dock inte satt något datum när de här förändringarna verkligen kommer ut till användarna.

Också Google News får sig en AI-fokuserad uppgradering. Med AI ska nyhetstjänsten göra det enklare för användarna att få en täckande helhetsbild av olika skeenden.

Läs mer: Expertens varning: Ny funktion i Gmail kan missbrukas av kriminella

Förändringarna ska göra det enklare för användarna att förhålla sig till motstridiga uppgifter, att skilja riktiga nyheter från ”fake news” och att hålla sig informerade. Företaget använder en maskininlärningsbaserad strategi för ta fram ett konstant informationsflöde, analysera det i realtid och kategorisera det.

Enligt Google ska nyhetstjänsten ”förstå människor, platser och saker som är involverade i en story allt eftersom den utvecklas, och kunna koppla samman dem till varandra”, skriver Google News-chefen Trystan Upstill i en bloggpost.