Säkerhetshål i mjukvaror kan betecknas som programmeringsfel (buggar). Så för att få säkrare programkod bör man alltså hitta och åtgärda fel i den. Det kan göras på olika sätt, till exempel genom att programmerare nagelfar koden.

Men för att verkligen grotta ner sig i koden används ofta ett verktyg som kallas avlusare (debugger). Med ett sådant kan man till exempel köra en mjukvara instruktion för instruktion, och kontrollera värden för variabler i varje steg.

Läs också: Botnätverket HNS biter sig kvar i infekterade maskiner

En avlusare kan vara till stor hjälp, men de kräver trots allt att programmeraren som använder den har koll. Men nu har det amerikanska företaget Qbitlogic lanserat en molntjänst som med hjälp av AI kan användas för att hitta buggar.

Tjänsten heter CodeAI. Med hjälp av kod på Github som demonstrerar buggfixar har tjänsten tränats att hitta buggar och även att föreslå fixar. CodeAI är till en början tillgänglig för C/C++, för programmerare som har konton på Github.

Argumenten för tjänsten är dels att den kan hitta fel som det är svårt för en människa att hitta, dels att den hittar felen snabbt. Lägg till det maskinell noggrannhet. Dessutom ligger automatisering av utveckling i linje med trender som devops och kontinuerliga leveranser.

Läs också: Därför är Python bäst för maskininlärning

Om CodeAI blir populär lär den anpassas till flera språk. På sikt kanske den här typen av tjänster kan skriva programkod från grund. Det innebär i så fall förhoppningsvis att det inte blir några buggar att leta efter.

Det här är en utveckling som ligger i tiden. Redan nu har företag som Google använt AI för att snygga till äldre tjänster.