Vittnesmålen om att databasmigreringar har tagit fart på allvar är många. Det här något som märks på svenska konsult- och produktföretag som jobbar med databasteknik.

– Flytten till molnet har gått grymt fort för många. Under de sista sex månaderna har hälften av våra kunder initierat en flytt till molnlösningar, säger Stefan Toth Rakoczi, styrelseordförande för Inlumi Group.

Stefan Toth Rakoczi
Stefan Toth Rakoczi är styrelseordförande i Inlumi Group.

Inlumi levererar lösningar inom verksamhetsstyrning, eller EPM (enterprise performance management) som det kallas. Det handlar alltså om lösningar för relativt stora företag, med databaser och finanssystem som bottenplattor.

Just databaser har varit en produkttyp som många har avvaktat med i molnet, eftersom det är komplext att migrera dem. Men nu verkar det som om komplexiteten inte upplevs som ett lika stort hinder längre.

Det är svårt att få fram hårda siffror om molnmigreringar, eftersom leverantörer som erbjuder både traditionella databaser och molndatabaser inte brukar särredovisa uppgifter om fördelningen. Men Amazon som enbart ägnar sig åt molnteknik ger ledtrådar om utvecklingen.

I oktober 2015 lanserades tjänsten AWS Database Migration Service, för att migrera databaser från populära, lokala databashanterare som Oracle till molndatabaser. Migreringarna kan ske från till exempel Oracle lokalt till Oracle i molnet, men även från en databashanterare till en annan.

Läs också: Undvik trafikinfarkt i molnflytten – här är fem fällor att se upp för

Fram till i mars 2016 hade drygt tusen databaser migrerats med tjänsten. Sedan tar det fart ordentligt. I september 2016 hade 10 000 databaser migrerats och i mars 2017 hade antalet fördubblats till 20 000. Under september 2017 var man uppe i över 35 000, alltså nästan en fördubbling igen under ett halvår.

Lägg till det att databasledaren Oracle även lyckats få kunder att köra företagets molntjänst för databaser.

Det finns olika strategier för migreringar, till exempel från Oracle lokalt till Oracles molntjänst eller till en Oraclelösning hos en annan molnleverantör.

– Bland våra kunder är det vanligt att migrera från lokala installationer till någon av våra molnlösningar från Oracle, Tagetik eller Onestream, säger Stefan Toth Rakoczi.

Johan Åhlén
Johan Åhlén är specialist på Sql Server.

Johan Åhlén är databaskonsult i egen regi, med Microsofts Sql Server som specialitet. Han berättar att han mest jobbar med stora kunder, som inte riktigt har kommit i gång med molnmigreringar av sina databaser. Men på senare tid har intresset ökat.

– När Microsoft nyligen lanserade en molnlösning som är mer kompatibel med Sql Server lokalt var det en månads kötid för att få ett konto till den, säger Johan Åhlén.

Tidigare har det funnits en del problem med kompatibilitet mellan traditionella Sql Server-installationer och molnvarianten. Men med tjänsten Azure Sql Database Managed Instance har de flesta av problemen försvunnit.

Läs också: Populära svenska databasen får bättre visualisering

Ulf Magnusson som är konsult och affärsutvecklare på RG19 och Load märker av ett stort molnintresse även bland kunder med mer avancerade databaslösningar.

– Vi har kunder som har stora datalager som vill flytta dem till molnet, säger Ulf Magnusson.

Fördelarna vad gäller kostnader och hantering upplevs som stora, trots att det i många fall är oklart hur datalagerlösningar ska utformas i molnmiljö.

Allt tyder på att marschen till molnet kommer att fortsätta vad gäller databaser. Än så länge verkar det som om de flesta vill flytta sina databaser rakt av till molnet.

– Det blir ett allt för stort steg att byta databashanterare eller till och med databasmodell vid en molnmigrering, säger Johan Åhlén.

Att byta från till exempel en relationsdatabas till en dokumentdatabas kräver en omdesign. Det upplevs sällan vara värt besväret, även om ett byte av databasmodell kan ge fördelar.