Riksidrottsförbundet misstänker att deras datorsystem hackats av den ryska hackargruppen Fancy Bear, också kallad APT28. Det rapporterar DN.

Enligt Riksidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Bergh upptäcktes intrånget efter att Fancy Bear publicerat listor med svenska idrottares läkemedelsdispens på internet. Interna mejlkonversationer från Riksidrottsförbundets tjänstemän ska också ha publicerats.

Läs också: Tio sorters hackare – och hur de hotar dig

”Det här är ett oerhört allvarligt brott där det tydliga syftet är att misskreditera Svensk Antidoping. Vi har ingenting att dölja och målet med idrottsrörelsens antidopingarbete är att säkerställa alla idrottsutövares rätt att delta och tävla i en idrott som är helt fri från doping. Det allvarligaste med detta intrång är att personliga uppgifter som för de aktiva kan vara känsliga sprids av hackers”, säger Stefan Bergh till DN.

”Våra medarbetare på Svensk Antidoping tar personlig kontakt med de aktiva som finns på listorna som publicerats. Om någon är orolig eller har frågor kan de alltid vända sig till oss.”

Läs också: Ökänd hackargrupp misstänks utnyttja populärt säkerhetsprogram

Fancy Bear är en synnerligen aktiv hackergrupp som ofta kopplats samman med Kreml. Gruppen tros ha legat bakom flera storskaliga cyberangrepp genom åren, bland annat mot tyska regeringen och mot årets vinterolympiad i Sydkorea.