Webbläsaren Firefox ligger och skvalpar på omkring tio procent, vad gäller marknadsandelar. Och trenden är nedåtgående. Enligt sajten Net Market Share som ofta citeras hade Firefox en marknadsandel på 10,17 procent för april. Ett år tidigare var marknadsandelen 13,13 procent.

Nu satsar Mozilla, organisationen bakom Firefox, på att locka fler utvecklare som användare. Det gör man med varianten Developer Edition av den kommande versionen av Firefox (61). En ”utvecklarvariant” kan i det här sammanhanget ses som en förhandsversion. En skarp version 61 av Firefox ska släppas 26 juni, skriver Infoworld.

Läs också: 11 webbläsare för dig som tröttnat på Chrome på Android

Den alla mest intressanta nyheten verkar vara en ny avlusare (debugger) som ska ge bättre insikt i hur Javascriptkod körs. Det ska även gå att inspektera komponenter från ramverk som React. Ytterligare en nyhet är en förbättrad kompilator för Webassembly.

En bättre avlusare för Javascript i Firefox borde kunna locka webbutvecklare som vill bygga större och mer avancerade applikationer. Det bör bli lättare att dels felsöka kod, dels optimera prestanda för koden.

Ytterligare en nyhet gäller hanteringen av css-mallar, vilket en del andra företag också jobbar med. Den nya css-motorn i Firefox ska ge bättre prestanda, enligt Mozilla upp till 18 gånger snabbare för viss hantering. Vad det kommer att göra totalt för sidladdningar är svårt att säga, men det borde i alla fall gå snabbare.

Läs också: Nytt tilläggsprogram till Firefox låter dig slippa bli spårad av Facebook

Bland en del allmänna nyheter i Firefox 61 märks att tillägg (add-ons) kommer att köras som separata processer även på Mac OS, vilket matchar hur det fungerar på Windows. Även nya alternativ för utseende, som att fler delar kan göras mörkare är nytt.