Helsingfors universitet hoppas att Finland en dag ska bli marknadsledande på AI, och för att lyckas med detta har skolan nu tagit fram en gratiskurs i ämnet som finns tillgänglig för alla. Det rapporterar Yle.

Kursen som fått namnet The Elements of Artificial Intelligence är helt webbaserad och studenterna kan välja att göra varje moment i sin egen takt, även om universitetet rekommenderar att kursen slutförs på sex veckor.

I skrivande stund finns kursen bara på engelska, men målet är att den ska översättas till finska och andra språk.

Läs också: Så kommer du igång med AI – innan tåget har gått

De finska studenter som tar kursen kan tillgodoräkna sig två ECTS-poäng, medan utländska deltagare får ett certifikat som kan delas på LinkedIn.

UX-designern Janina Fagerlund, som arbetar på Reaktor som tagit fram kursen tillsammans med universitetet, vill visa studenterna att AI inte behöver vara krångligt.

”Vi vill visa att det inte är något anmärkningsvärt med AI, det är bara ett annorlunda sätt att lösa problem på”, säger hon till Yle.

Målet är att en procent av Finlands befolkning, eller 54 000 människor, ska ta del av kursen och hittills har anmälningarna kommit in som väntat.

”Vi har redan 24 000 inskrivna för kursen och när vi kollade vilka som skrev upp sig såg vi att de kommer från varje åldersgrupp. Från människor i tjugoårsåldern till 75-åringar. De är professorer, arbetslösa, förskolepersonal och tandläkare – människor med väldigt olika bakgrund”.

”Alla vill lära sig vad AI är för de tror att det kommer bli viktigt i framtiden. De vill lära sig hur AI kommer att påverka deras liv och hur de kan använda det", säger Janina Fagerlund till Yle.

Läs också: Nu vill it-jättarna demokratisera AI – ”alla” ska kunna använda tekniken

Helsingfors universitet är långt ifrån ensamma om att tro på webbaserade gratiskurser i AI, tidigare i år har både Google och Microsoft startat sina egna webbkurser i ämnet.