FBI har länge klagat på den växande användningen av kryptering, vilket gör det svårare för dem att komma över information i beslagtagna telefoner. FBI-chefen Christopher Wray har flera gånger hävdat, bland annat till USA:s kongress, att FBI beslagtagit 7 775 telefoner som de inte lyckats knäcka krypteringen på.

Nu rapporterar Washington post att FBI saltat den siffran ganska rejält och att det egentligen bara rör sig om ca 2 000 telefoner.

FBI har själva erkänt siffermissen, och uppger till tidningen att ett tekniskt fel ligger bakom felräkningen.

Läs också: Tyska regeringen vill ha bakdörrar i krypterade enheter

”FBI initiala bedömning är att ett programmeringsfel resulterade i överräkningen av mobila enheter”, säger en talesperson för FBI i ett uttalande.

Den ursäkten köper dock inte intresseorganisationen Electronic frontier foundation (EEF), som kämpar för den personliga integriteten.

"Vi är inte förvånade. FBI-chefen Christopher Wray, och andra, argumenterar för att rättsväsendet behöver någon form av bakdörr med exceptionellt tillträde för att hantera den ökade användningen av kryptering, speciellt för mobiltelefoner. Och de 7 775 ohackbara telefonerna, som FBI säger sig ha beslagtagit 2017, har varit en central del av Wrays argument", säger EEF:s Andrew Crocker i ett uttalande.