Ashish Nadkarni är ansvarig för analyser av datorplattformar på IDC. Han säger till Network World att det finns två läger med företag som jobbar med kvantdatorer: etablerade traditionella it-företag och startupföretag som fokuserar på just kvantdatorer.

Läs också: IBM-kunder får testa kvantdator på 20 qubitar

Han påpekar också att de olika företagen har sina egna ansatser, vad gäller utformningen av kvantdatorer. Det är nog inte så märkligt, så är det ofta inom nya teknikområden. Men räkna med att kvantdatorer kommer att standardiseras mer när någon leverantör, eller några, tar ledningen.

Här är Network Worlds lägeskoll för kvantdatorer:

Hos Google säger man sig vara ”försiktigt optimistiska” om att ta herraväldet på kvantdatormarknaden. Det ska man göra med kvantprocessorn Bristlecone på 72 qubitar. Det första företaget som lyckas lösa ett problem med en kvantdator som en vanlig dator inte klarar av lär ta ledningen. Det återstår att se om det blir Google.

Intel lanserade i början av året en testversion av kvantprocessorn Tangle Lake på 49 qubitar. Intel uttrycker sig försiktigare än Google när man meddelar att Tangle Lake är ett steg på vägen att skapa en komplett kvantbaserad dator.

Läs också: Miljardsatsning på AI och kvantdatorer – Chalmers bygger svensk kvantdator på 100 qubit

Microsofts vd Satya Nadella utnämner kvantdator som en av tre tekniker som kommer att bli viktigast i framtiden. De andra två är AI och förstärkt verklighet. Bland Microsofts satsningar märks att bygga en kvantdator som ska bli tillgänglig via molnplattformen Azure, inom fem år. Och man har släppt förhandsversioner av utvecklingsverktyg och ett språk för att skriva program för kvantdatorer.

Även IBM jobbar hårt med kvantdatorer, även genom samarbeten med till exempel Zapata Computing och 1Qbit.

Bland de färskare leverantörerna märks bland annat Rigetti Computing, D-Wave Systems och Zapata Computing.

Rigetti beskriver sig som ett ”fullstacksföretag för kvantdatorer”. D-Wave började faktiskt sälja kvantdatorer redan 2011.

På Zapata koncentrerar man sig på att utveckla algoritmer och skriva programkod för kvantdatorer.