Säkerhetsforskare vid Tencents Keen Lab har upptäckt 14 olika säkerhetshål i det datorsystem BMW använder i flera av sina bilar. Det rapporterar BBC.

I skrivande stund är detaljerna kring sårbarheterna oklara, då forskarna inte kommer att publicera sina fynd förrän 2019, så att BMW ska hinna åtgärda problemen. Men det ska vara sårbarheter som kan användas för att angripa bilen via internet, bluetooth och USB-sticka.

”Tekniskt sett är det möjligt att utföra en attack från flera hundra meters håll, även när bilen är i körning”, skriver forskarna på Keen Labs sajt.

Läs också: Uppkopplade bilar blir svårare att hacka – ”det här är bara början”

Enligt BMW arbetar man febrilt med att ta fram en lösning på problemen, och de uppmanar alla sina kunder att hålla utkik efter kommande uppdateringar.

– Vi har i flera månader arbetat nära Tencent för att förstå och lösa alla cybersäkerhetsproblem, säger en talesperson för BMW till BBC.

En som inte är förvånad över upptäckten är säkerhetsexperten Alan Woodward, professor vid University of Surrey.

– Moderna bilar har uppseendeväckande mycket mjukvara i sina kärnsystem och infotainement-system. Det är ingen överraskning att forskarna undersöker sådana system, eller att de hittar fel, säger han till BBC och fortsätter:

– BMW är inte första eller sista biltillverkaren som kommer att ha sådana fel i sina bilar.