Nvidia presenterar HGX-2 som är en ny processorlösning för servrar. Den består av två kort med vardera åtta grafikprocessorer av typen Tesla V100 Tensor Core, alltså 16 sammanlagt. HGX-2 är en vidareutveckling av HGX-1 som innehåller åtta grafikprocessorer.

Bland användningsområdena finns både AI, till exempel hantering av neurala nät, och mer traditionella superdatorlösningar som vetenskapliga beräkningar. Även hantering av bilder och video nämns som användningsområden, skriver Network World.

Läs ocksåEfter domen mot Bredbandsbolaget – nu kan Telia tvingas blockera The Pirate Bay

HGX-2 kommer att vara bottenplattan i Nvidias kommande serverarkitektur DGX-2, men den kommer även att säljas separat till servertillverkare, tillsammans med en beskrivning av en referensarkitektur.

Lenovo, Supermicro, Wiwynn och QCT planerar att ha servrar baserade på HGX-2 klara för leverans mot slutet av året.

Vad gäller Nvidias egna DGX-2 meddelar företaget att de första servrarna som skeppas med den kommer att bjuda på prestanda på två petaflops. Priserna ska börja på 399 000 dollar, knappt 3,6 miljoner kronor.

Nvidia berättar också att testservrar med HGX-2 har klarat av att träna modeller med bilder med en hastighet av 15 500 bilder per sekund i standardtesten Resnet-50. Det ska innebära en HGX-2-server ska kunna ersätta upp till 300 servrar med vanliga processorer.

Läs också: GDPR:s syster EPR sätter skräck i nätjättarna – lobbar hårt mot ny integritetsförordning

Bland andra nyheter från Nvidia märks enklare lösningar som innehåller både vanliga Xeonprocessorer från Intel och grafikprocessorer. I det lägre segmentet märks också SCX-E1 med två grafikprocessorer av typen Tesla V100. Den beskrivs som en enkel superdator.