Vår amerikanska systersajt Computerworld slår ett slag för Chromebook och går igenom vanliga myter om plattformen. Här är åtta av dem.

Myt 1: Det finns inga appar för Chromebook
När Chromebook presenterades var konceptet att det enda som skulle köras var Chrome OS och webbläsaren. Men idag kan de bästa Chromebook-datorerna köra såväl Android-appar som Windows- och Linux-program. Inte genom att du installerar och bootar olika system på datorn, utan samtidigt, i samma session.

Skärmpdump
Foto: Mike ElganComputerworlds Mike Elgan visar hur han använder Windowsprogrammet Notepad++, Androidspelet Orbit och webbläsaren Chrome på sin Pixelbook.

Myt 2: Android-appar funkar dåligt på Chromebook
Mike Elgan skriver att han själv var skeptisk i början, men idag kör han Android-appar på sin Pixelbook varje dag. En bra Chromebook, skriver han, kan köra de flesta Android-appar, och köra dem bra.

Chrome OS utvecklas också fort i riktning mot mer Android. I framtiden kommer filhanteraren i Chrome OS till exempel att kunna se alla Android-filer som en Android-användare kan se i telefonen.

Läs också: Google-profilen till frontalangrepp mot Elon Musk

Myt 3: Chromebook-datorer kör inte Linux
På Google I/O-konferensen presenterade Google planer på en virtuell Linuxmaskin för Chrome OS som ska vara snabbstartad och helt integrererad. Redan idag finns det olika sätt att köra olika slags Linux på en Chromebook, men imorgon kommer det att funka bra och kännas hemtamt.

Myt 4: Chromebook-datorer kör inte Windows
Det går att köra Windows-program på en Chromebook via särskilda appar, till exempel gratisappen Chrossover for Chrome OS.

Myt 5: En Chromebook är långsam
Av de olika slags appar du kan köra på en Chromebook körs många genom emulering, och de blir inte lika snabba som på sina hemplattformar.

Men om du tillbringar mycket tid i webbläsaren Chrome går det undan, åtminstone på en modern Chromebook. Mike Elgan skriver att när han använder Chrome på sin Macbook Pro, med många öppna flikar och tilllägg, går datorn långsamt och fläkten väsnas. Motsvarande ”flyger fram” på hans fläktlösa Pixelbook.

Läs också: Pixelbook ska visa att Chromebooks inte bara är budgetdatorer

Och Chromebookarna blir bara snabbare. Google jobbar till exempel på en modell med Kaby Lake G-processor, med inbyggd Radeon-grafik.

Myt 6: Det går inte att utveckla på en Chromebook
I takt med att Chromebook-datorer får bättre stöd för Linux börjar Google aktivt marknadsföra Chromebook som en utvecklingsplattform.

Så här skriver Google: ”Med Linuxstöd kommer du att kunna skapa, testa och köra Android- och webb-appar för mobiler, plattor och datorer på en Chromebook. Kör populära editorer, koda i ditt favoritspråk och sjösätt projekt i Google Cloud från kommandoraden. Allt funkar direkt på en Chromebook.”

Myt 7: En Chromebook är värdelös offline
Många av de största montjänsterna har lättanvända offlinelägen, inte minst Googles egna. I Chrome Web Store finns det många tillägg för offlinefunktionalitet.

Myt 8: Chromebook är billigt
Mike Elgans Pixelbook med 16 gigabyte minne och 512 gigabyte lagring kostar med pekpenna och fodral mer än 2 000 dollar, alltså närmare 18 000 kronor.

Visst finns det billiga varianter, men den nya generationen kraftfulla Chromebook-datorer kan kosta som Mac och pc.