Grafikprocessor (gpu) har på senare kommit till användning i allt fler sammanhang, inte minst för maskininlärning. Nu jobbas det även på lösningar med grafikprocessorer för mer generell hantering av data, främst olika typer av analyser och beslutsstöd.

I frontlinjen hittar vi Sqream, med huvudkontor i New York och utveckling i Tel Aviv. The Register rapporterar att Sqream får ett kapitaltillskott på 26,4 miljoner dollar, cirka 233 miljoner kronor. Ledande investerare i det här skedet är kinesiska Alibaba.

Att använda grafikprocessorer för databaser är ett exempel på hur ökade datamängder tvingar fram nya tekniklösningar. SAP och andra har redan etablerat minnesdatabaser, alltså att ha alla data i minnet, vilket är ett annat exempel på nytänkande jämfört med traditionella databaser, för att få bättre prestanda.

Läs också: Nvidia släpper tung processor för servrar med AI i fokus

Sqream beskriver sin databashanterare som en lösning för att hantera ”hundratals terabyte data av varierande sorter”. Man framhåller också låga kostnader och minimala krav på förändring av hårdvara och infrastruktur.

Standardspråket sql används för datahantering och det finns lösningar för att skriva applikationer med språk som Java och Python. Data kan importeras, eller strömmas, från de vanliga populära datakällorna, till exempel Sql Server och Oracle.

Målgruppen är företag som behöver ordna dataanalys, beslutsstöd och närbesläktade aktiviteter, med stora datavolymer och ”nästan i realtid”.

Läs också: 300 000 gånger mer data i AI-modeller

I nuläget stöds servrar med grafikprocessorerna Tesla, V100, P100 and K80 GPUs från Nvidia. Sqreams kunder använder servrar från till exempel Dell, HPE och IBM som kör Linux, med lagringslösningar rån DN, Dell EMC, IBM, Netapp och X-IO. Även lösningar för mjukvarudefinierad lagrings används.