De öppna programmen i Libreoffice har nyligen släppts i version 6. Det är den första större uppdateringen sedan 2015 av gratisalternativet till Microsoft Office.

Bland nyheterna märks bättre stöd för Microsofts senaste dokumentformat. Version 6 bjuder också på ett förbättrat användargränssnitt och nyheter som ger bättre produktivitet, främst i ”huvudprogrammen Writer och Calc (ordbehandling och kalkyler).

Läs också: Microsoft slopar stödet för Flash i Office 365

Vi hittar en traditionell ”statisk” menyrad, men även en så kallad ”ribbon”, eller ett band, med ikoner. Det senare kan visas i två varianter, som är olika stora.

Ordbehandlaren kan ståta med förbättrad hantering av formulär och sökningar. Det går även att exportera dokument till formatet Epub. Vad gäller massbrev går det att hantera tabeller med adresser inuti Writer.

Den kalkylintresserade kan bland annat dra nytta av möjligheten att exportera valda celler till bildformaten jpg och png. Det finns även nya funktioner för att söka och ersätta text.

Läs också: Vaga besked om framtiden för Windows

PC World som har testat nya Libreoffice lyfter framför allt fram ”fantastisk kompatibilitet med Microfots Officeformat” och ett användargränssnitt som påminner om Microsoft Office. Bland funktioner som saknas märks integrerad molnlagring och bra hantering av samtidig redigering för flera användare.

Libreoffice 6 anses vara ett trovärdigt alternativ till Microsoft Office, tack vare att det finns på flera plattformar (Windows, Mac OS, Linux och BSD-varianter), samt uppdateras ofta.