En ny version av Linuxkärnan, 4.17, har sett dagens ljus. Ett tag trodde man att det var version 5.0 som skulle komma, men så blev det alltså inte.

Läs också: 20 år med öppen källkod – rörelsen som förändrade mjukvara i grunden

Anledningen till valet av versionsnummer är enkel, om man ska tro Linux skapare Linus Torvalds som fortfarande basar över utvecklingen av kärnan. Så här skriver han, översatt till svenska: ”Omkring 4.20, när jag har slut på fingrar och tår för att hålla reda på mindre versioner och börjar bli ordentligt förvirrad, så misstänker jag att jag byter”.

Byter versionsnummer till 5.x, alltså.

Linus skriver vidare att all formalia (”git object count numerology”) för att byta till 5.x fanns på plats redan till version 4.17 och att 5.0 kommer ”inom en inte alltför avlägsen framtid”.

Vad är nytt i 4.17? Intressant nog är den nya versionen mindre till omfånget än 4.16, eftersom en del ”döda arkitekturer” har avlägsnats.

Läs också: Microsoft förlitar sig på Linux i stor säkerhetssatsning

Nyheterna är av det mindre slaget, till exempel stöd för de kinesiska X86-kompatibla Centaurprocessorerna, bättre hantering av elförbrukning, enklare minneshantering och stöd för ”en konstig gammal PS2-mus som hade två bläddringshjul”.

Hur som helst, Torvalds lär även i fortsättningen få uppmärksamhet för nya versioner av Linuxkärnan.