Att kyla datorer drar mycket energi. Därför undersöker Microsoft nu möjligheten att placera datahallar under vattnet. Tanken är att kapa kostnaden för att kyla servrarna, skriver BBC News. 

Ett första försök görs nu norr om Skottland, i närheten av Orkneyöarna, där en cylinder med datorer sänkts ner för att ligga på havsbottnen i fem år. Det är inte något stort datacenter det handlar om, bara 12 serverrack, men det räcker för att husera fem miljoner filmer.

En undervattenskabel förser datahallen med el och skickar data upp på land och ut på internet.

Läs också: Här är skattenotan för statens kärlek till datacenter

Ben Cutler som leder projektet tror att kylningen kommer att bli betydligt bättre än i vanliga datacenter på land.

– Eftersom det inte är några människor där kan vi dessutom ta bort allt syre och det mesta av fukten, vilket minskar korrosion – ett stort problem i datacenter, säger han till BBC News.

Men projektet har en akilleshäl – det går inte att laga datorerna om de går sönder. Förhoppningen är dock att de ska klara sig bättre än på land.

Microsoft gjorde ett liknande experiment under fem månader 2015. Om det blir en framgång den här gången är planen att kunna få på plats grupper om fem cylindrar åt gången och skapa datacenter i havet på bara 90 dagar, medan det tar åratal att få dem på plats när man bygger på land.