I tisdags, på mässan Computex på Taiwan bröstade Intel upp sig med en Coreprocessor med hela 28 kärnor. Dagen efter, i går onsdag, slog AMD tillbaka genom att presentera Threadripper 2. Ett verkligt processormonster med 32 kärnor som hanterar 64 trådar.

AMDs Jim Anderson, chef för dator- och grafiklösningar, presenterade Threadripper 2 med orden ”det här är heavy metal-prestanda”.

Läs också: Ny offensiv från AMD ger bränsle åt processorkriget

Threadripper 2 beskrivs som en andra generationens processor i Ryzenfamiljen, med en tillverkningsprocess på 12 nanometer. Den baseras på arkitekturen Zen+ och passar i den existerande sockeln TR4, och är luftkyld.

Den nya processorn ska komma i flera varianter, med 24 och 32 kärnor. Leveranserna ska inledas under årets tredje kvartal.

Om lanseringen slår väl ut lär AMD bygga på den nuvarande positiva trenden för företaget. Man påstår sig ha lagt beslag på 40 procent av spelmarknaden. Mer än fem miljoner användare påstås använda Ryzenbaserade datorer.

Läs också: AMD bekräftar: flera säkerhetshål i Ryzen- och Epyc-processorer

Bland ytterligare påståenden från AMD sida märks att företagets processorer ska bjuda på 30 procent bättre prestanda och grafiklösningarna på 100 procent bättre prestanda än konkurrerande produkter från Intel.

Frågan är nu vad Intels nästa drag blir. 36 kärnor? 48?