Med prestanda på 200 petaflops är det amerikanska energidepartementets nya superdator Summit snabbast i världen. Det innebär en välbehövlig prestigevinst för USA, som länge legat efter Kina i superdatorkapplöpningen.

Fram tills nu har den kinesiska datorn Sunway Taihulight innehaft förstaplatsen på listan över världens mest kraftfulla superdatorer. Men med dess prestanda på 93 petaflops är den alltså rejält omsprungen av Summit, som finns på Oak Ridge National Lab i delstaten Tennessee. Notera dock att Summit ännu inte knipit förstaplatsen på den officiella Top500-listan över de snabbaste superdatorerna. Den senaste sammanställningen av listan skedde i november förra året.

Läs också: EU supersatsar på superdatorer – investerar 10 miljarder

Engadget rapporterar att Summit upptar en yta som motsvarar två tennisplaner och består av 4 608 servrar med sammanlagt 9 000 IBM Power9-processorer och 27 000 Tesla V100-grafikprocessorer från Nvidia. Superdatorn är konstruerad för användning inom artificiell intelligens och maskininlärning och kommer att bistå forskare på många olika områden, som medicin, fysik och klimat.

Frågan är bara hur länge Summit kommer att vara världens mest kraftfulla dator. Det är inte bara Kina som satsar stort på att utveckla superdatorer, utan även Japan och EU.