Man kan ha ett gäng superduktiga UX-designers på plats och likaså hypersmarta utvecklare. Men ändå kanske inte applikationen eller tjänsten som byggs blir så bra. Det kan i så fall bero på att det brister i kommunikationen mellan de båda yrkesgrupperna.

En designer kan få till en riktigt lyckad ”ritning”, men sedan kanske utvecklaren inte lyckas omsätta den i körbar kod.

Det här har teamet bakom Googles Javascriptplattform Angular tagit fasta på, tillsammans med ett gäng UX-experter hos sökjätten. I ett projekt med namnet Angular for Designers har man börjat bygga ett visuellt prototypverktyg som ska kunna användas för att bygga ”realistiska” databaserade prototyper av applikationer och tjänster.

Tanken är alltså att designers ska bygga prototyper med högre chanser att kunna resultera i produktionsmässiga lösningar i slutändan. Eller för att uttrycka det annorlunda, det ska bli enklare för utvecklare att realisera designers idéer. Med ett lyckat verktyg ska det också bli enklare för designers att samarbeta med både utvecklare och användare.


Kolla in Webbdagarna Academys hyllade kurser inom webb och digital marknadsföring »


Det är ett intressant projekt, bara man lyckas undvika den eviga fällan att bygga direkt vidare på en prototyp när det är dags att bygga en skarp lösning. Det brukar inte bli så lyckat.

Hur som helst räknar teamet på Google med att det dröjer några månader innan man kan publicera något körbart resultat av projektet.