Googles webbläsare Chrome har länge dragits med osäkra tilläggsprogram som distribuerats till användarna via skumraska sajter. Som en lösning på problemet väljer nu Google att stuva om i Chrome, så att alla tilläggsprogram enbart kan installeras via Chrome Store. Det skriver Google på sin Chromeium-blogg.

Från och med i dag kommer alla tilläggsprogram, publicerade efter 12 juni, att automatiskt skicka användaren vidare till Chrome Store ifall de försöker installeras från andra sajter.

Läs också: Skadliga annonsblockerare i Chrome har laddats hem miljontals gånger

Den tolfte september kommer alla tillgängliga tilläggsprogram att förlora möjligheten att installeras från andra sajter, så kallad inline installation, och i december tas funktionen helt bort från Chromes API.

"Vi är stolta över den valfrihet som Chrome Web Store erbjuder användarna när det kommer till att förstärkta surf-upplevelsen. Samtidigt är det viktigt att användarna får robust information om tilläggsprogrammen innan installation, så att de fullt ut förstår hur de påverkar surf-upplevelsen. Vi är övertygade om att förändringen kommer att förbättra transparensen för alla användare om deras val av tilläggsprogram i Chrome", skriver James Wagner, produktchef för tilläggsprogram i Chrome, i blogginlägget.