Fotbolls-VM i Ryssland har precis dragit igång, och under mästerskapets gång väntas hundratusentals turister besöka landet för att delta i fotbollsfesten. Men alla turister bör hålla uppsyn över sina telefoner, det anser amerikansk underrättelsetjänst.

”Om du planerar att ta med dig mobiltelefon, laptop, eller annan elektronisk utrustning – var så säker på att alla data på de maskinerna (speciellt din personliga id-information) kan bli tillgängliga för ryska myndigheter eller cyberkriminella”, säger FBI-agenten William Evanina i ett uttalande till Reuters.

Läs också: Känd rysk hackargrupp tros ha hackat Riksidrottsförbundet – ”ett allvarligt brott”

”Företags- och myndighetschefer löper störst risk, men förvänta dig inte att du är för obetydlig för att bli en måltavla. Om du kan klara dig utan en maskin, ta inte med den. Om du måste ta med något, ta med en annan maskin än den du brukar använda och ta bort batteriet när den inte används.”

Några som tagit varningen till sig är Sveriges Television som enbart kommer att använda äldre maskiner på plats i Ryssland, enheter som sedan kommer att slängas efter VM.

”Vi ser annorlunda på länder utanför EU och EES, oberoende vilka länder de är. Det är en skyddsåtgärd”, säger SVT:s säkerhetschef Johan Ribberheim till Sveriges Radio.