På senare tid har allt fler intresserat sig för snabb och smidig systemutveckling. Det görs ofta med en samling utvecklingsverktyg som går under benämningen low-code. Tanken är att minimera mängden kod som behöver skrivas för att bygga applikationer.

Den här nischen samlar dels specialiserade aktörer, som Outsystems, men även etablerade leverantörer som Microsoft är med. It-jätten har till exempel Powerapps och Flow i sortimentet.

Nu ger sig även Google in i kampen om low-code-marknaden, med webbaserade App Maker. Det är ett visuellt verktyg som ingår i Googles G Suite, alltså samlingen med webbapplikationer som Docs, Sheets, Gmail, Drive, med flera.

Läs också: Supersnabba ändringar största fördelen med low-code

Målgruppen är folk som inte är professionella utvecklare. Vem som helst ska kunna bygga enkla applikationer för att hantera vanliga affärsprocesser, som exempel nämns att hantera inköpsorder och supportärenden.

Arbetssättet är att utgå från en stor mängd medföljande mallar. Det finns till exempel mallar för följande:

• Godkännande av dokument.
• Visa listor över anställda på ett företag.
• Söka efter personer baserade på deras kunskaper.
• Hantera av partner.
• Frågor och svar, av typen ”Q&A”.
• Projekthantering, med statusinformation.
• Reseförfrågningar.

Det finns vidare en uppsättning grafiska element, till exempel för datainmatning och diagram, som kan dras in i applikationer som byggs. Det är alltså inga konstigheter vad gäller arbetssättet. Beskrivningarna av App Maker för tankarna till hur Lotus Notes användes en gång i tiden.

Läs också: Notes fyller 25 – skaparen firar på 22 tweets

Vad gäller datakällor kan Googletjänster som Gmail och Calendar användas, liksom Googles renodlade databastjänst CloudSQL. Det går även att ansluta till andra databaser, via jdbc och Rest-anrop.

Det återstår att se om App Maker når en publik utanför existerande G Suite-användarna. För dem borde det i alla fall vara intressant att bygga enkla applikationer när heltidsutvecklare inte hinner med.