Fotbolls-VM pågår just nu för fullt i Ryssland och några som bänkat sig framför tv:n är hackarna. Det menar internetföretaget Akamai som registrerar färre angrepp under matchtid.

– Vi har märkt av en trend. En stor del av världens internettrafik går genom våra system och när vi analyserar trafiken har vi märkt av att attackerna minskar under matchtid, för att sedan återupptas igen efter matchen, säger Erik Henriksson, kundansvarig hos Akamai.

Läs också: FBI:s varning till fotbollsturisterna: ”Håll uppsikt över era telefoner”

Att hackarna skulle vara fotbollsintresserade märks även av efter matcherna, då hackeraktiviteten ökar i de länder som förlorat.

– Utifrån vad vi kan se är hackarna dåliga förlorare som börjar angripa omvärlden efter förlust. Samtidigt ska man inte dra för stora växlar på detta då aktiviteten kan komma från helt andra länder via till exempel botnätverk.

Alla hackare tycks dock inte vara fotbolls-fans, vissa försöker aktivt att angripa sändningarna före matchstart.

– Vi har sett att många broadcasters råkar ut för stora angreppsförsök innan, eller i början av, sina sändningar. Men de lyckas avvärja angreppen bra, de har förberett sändningarna under en lång tid och har vidtagit korrekta säkerhetsåtgärder, säger Erik Henriksson.