Programmeringsspråket Kotlin blir allt populärare. En milstolpe var att Google släppte verktyg för Androidutveckling med fullt stöd för Kotlin i oktober förra året. Kotlinprogram körs på Javaplattformen och blir därmed en direkt utmanare till språket Java.

Än så länge ligger Kotlin en bit efter Java i popularitet. I Tiobes senaste index över programmeringsspråk hittar vi Java på första plats och Kotlin först på plats 49. Men det kanske kan bli ändring på det.

Mediaföretaget Packt publicerar en årlig undersökning som heter Skill Up. I den berättar 8 000 utvecklare och andra it-experter vad de tänker om olika teknikområden. Vad gäller språk anser 71 procent av deltagarna i undersökningen att Kotlin är en seriös utmanare till Java.

Läs också: Rörigt med mikrotjänster? Här är ett ramverk för ordning och reda

Det är främst för mobilutveckling på Android som Kotlin ses som ett alternativ till Java. Men eftersom Kotlinprogram körs på Javaplattformen så kan språket användas i alla sammanhang som Java används.

Bland andra rön i undersökning märks att 86 procent av deltagarna anser att ”mjuka” färdigheter som att kunna kommunicera och att samarbeta är viktiga. När de utser de största tekniska utmaningarna är det två som får flest röster: teknisk skuld och hantering av gamla system.