Mozilla kommer inom kort att lansera sajten Firefox Monitor, där Firefox-användare kan kontrollera om deras inloggningsuppgifter finns med i några stora dataläckor. Det skriver Zdnet.

Läs också: Mozilla satsar på utvecklarna med nya Firefox

För att lyckas med detta har Mozilla tagit hjälp av den australiensiska säkerhetsforskaren Troy Hunt, som genom åren samlat på sig ett gediget register över läckta användaruppgifter - ett register som används i tjänsten Have i been Pwned?.

"De som besöker Firefox Monitor-sajten kan kontrollera om deras användaruppgifter varit med i något känt dataintrång (genom att de skriver i sin e-post). Det kommer att finnas detaljer om vilken typ av persondata som läckt ut i varje intrång. Sajten kommer även att rekomendera åtgärder som kan vidtas vid ett dataintrång, och berätta vad man kan göra för att säkra alla konton", skriver Mozilla i ett blogginlägg.

Firefox

"Vi planerar även en tjänst som kan notifiera människor om deras persondata läcker ut i nya dataintrång."

Läs också: Efter det stora dataintrånget: Nya miljonböter till Yahoo

Firefox Monitor håller just nu på att testas för amerikanska användare och i skrivande stund är det oklart när sajten kommer att bli tillgänglig för svenska användare.

"När vi är nöjda med testen kommer vi påbörja arbetet med att göra tjänsten tillgänglig för alla Firefox-användare. När ett släppschema blir klart kommer det att utannonseras i ett blogginlägg", skriver Mozilla.