Så sent som i går rapporterades om att det franska mjukvarubolaget Fastbooking, som levererar bokningsprogram till runt 4 000 hotell i 100 olika länder råkat ut för ett stort dataintrång. Kortuppgifter till hundratusentals hotellgäster riskerar nu att hamna i orätta händer.

Och just hotell- och restaurangbranschen har seglat upp som extra utsatt för cyberattacker enligt molnplattformsföretaget Akamai i en rapport där man analyserat attacker under sex månader mellan november 2017 och april 2018. Visserligen löper alla företag som finns på internet stor risk för att utsättas för så kallade botnät, där datorer infekteras och sedan kan fjärrstyras, men hotell- och restaurangbranschen drabbas oftare.

Ett skäl är att branschen under senare år digitaliserats och därför fått en ny hotbild utan att medvetenheten om det alltid hängt med.

– De flesta ser tyvärr ingen skillnad på bot:ar och potentiella kunder och kan därför inte ens välja hur man vill agera när alla förfrågningar ser likadana ut. I jakten på innovation får it-säkerhet ofta stå tillbaka och då är det naturligt att man blir utsatt. Hur många gånger har man inte försökt boka någon typ av transport eller en restaurang där man behöver uppge sitt kreditkortsnummer. Ofta över icke säkra http-sidor, utan certifikat där informationen flödar helt oskyddad och tillgänglig för vem som helst att snappa upp, säger Erik Henriksson, försäljningsansvarig på Akamai i en kommentar.

Läs också: Dataintrång hos Ticketmaster – mängder av användaruppgifter tros ha läckt ut

Han konstaterar också att det är extra viktigt för den här branschen att finnas med på jämförelsesajter för restauranger och hotell. Tekniken som används där är just en bot-teknik, kallad scraping, för att kunna samla ihop informationen och presentera den för kunden.

– I en konkurrensutsatt bransch vill man inte stoppa trafik som man inte vet om den är legitim eller skadlig. Få känner till att det finns möjlighet att både identifiera robotar och då styra hur man vill kontrollera dem samt även undvika att leda in skadlig trafik till sin sajt.