Senaste versionen av Samsung meddelandeapp, Samsung som är förinstallerad på Samsungs mobiler påstås nu skicka iväg foton slumpvis till slumpmässigt utvalda kontakter. Både på Samsungs egna användarforum och på communityn Reddit har det kommit klagomål från ett antal användare. Hur många som drabbats är oklart.

Enligt Bleeping Computer tycks problemet vara begränsat till dem som har de senaste mobilerna – Samsung Galaxy S9, S9 Plus, and Note 8. Och det tycks bara beröra dem som uppdaterat till den senaste versionen av Message-appen.

Läs också: Sårbarhet i 4G-standard med miljarder användare upptäckt

De drabbade uppger att de inte sett på sina egna mobiler att fotona skickats iväg utan att de fått reda på det från kontakter som undrat varför de fått så konstiga meddelanden. Ibland har bilderna tagits från de foton som tagits med mobilen, ibland har det handlat om emojis och annat som ligger lagrat.

I en kommentar till Gizmodo säger Samsung att de är medvetna om rapporterna och att deras tekniska team nu tittar närmare på problemet.

Om man oroar sig för att man är drabbad rekommenderar Gizmodo två sätt att förhindra att det inträffar. Det ena är att gå in i inställningarna och förhindra Samsungs meddelande-app från att komma åt det som ligger lagrat. Det andra är att byta meddelandeapp till exempelvis Android Messages.