Hänger du med i svängarna vad gäller moderna språk för webbutveckling? Det är svårt med tanke på alla nymodigheter som väller fram.
Johannes Edelstam jobbar hårt för att hänga med, och han berättade om vad som är på gång på ett föredrag på IDGs konferens Techworld Summit i Stockholm nyligen. Johannes Edelstam är medgrundare av, samt utvecklare och designer på, Confetti som gör en populär eventtjänst.
Det språk som är allra mest på tapeten just nu är Microsofts Typescript, som kan beskrivas som en turbovariant av Javascript. Och det är intressant med tanke på att Javascript är den ohotade kungen av webbutveckling.
Den kanske största fördelen med Typescript är att det, som namnet antyder, erbjuder statiskt typade variabler. Det är en av de egenskaper som är tänkt att göra Typescript till ett bra val för stora projekt.
Men är det inte jobbigt att behöva byta från Javascript till Typescript? Det behöver man egentligen inte göra. Dels för att Typescript är ett superset av Javascript, dels för att Typescript kan transkompileras till Javascript.
Coffeescript är en annan variant på Javascript som var ganska populär för några år sedan, men som hamnat på efterkälken. Men nu har de som jobbar med Coffeescript jobbat hårt för att komma i kapp. Det kanske innebär en renässans för Coffeescript?
Den som vill få bättre ordning på vanlig Javascriptkod kan testa Flow, ett verktyg från Facebook. Det kan integreras med andra utvecklingsverktyg och erbjuder bland annat refactoring, kodanalys och felsökning.
Facebook erbjuder också Reason som kan beskrivas som en blandning av språken Javascript och Ocaml. Bland tänkta fördelar märks hantering av datatyper och vissa funktionella konstruktioner.
Elm är ett språk som funnits med ett tag som har börjat röra på sig. Det är funktionellt och kan till exempel användas för att bygga grafiska användargränssnitt för webbapplikationer.
Läs också: Google väcker nytt liv i Dart
Om man vill köra Javascript, men är fast i en äldre version finns det en lösning som heter Babel. Den är egentligen en generell transkompilator, men används oftast för att skriva Javascript av senaste snitt som transkompileras till en äldre variant av språket.
Det innebär att man kan dra nytta av de senaste finesserna i Javascript, men ändå vara säker på att koden kan köras i äldre webbläsare.
Om Javascript inte räcker till prestandamässigt finns det en lösning som heter Webassembly. Som namnet anger handlar det om kod som körs med bra prestanda. Bland fördelarna märks att Webassemblykod kan integreras med vanlig Javascriptkod och att det går att skriva kod i flera olika språk som kan transkompileras till Webassembly. Och Webassembly fungerar i dag i de populära webbläsarna.