I går, måndag, lanserades Oasis Labs. Det är en organisation som ska bygga en molnplattform baserad på blockkedjeteknik. Målet är att skapa en skalbar plattform med distribuerat ”förtroende” och integritetsskydd.

I ett verksamhetsperspektiv handlar det om att ge användare kontroll över sina data och att möjliggöra smidigt samarbete. Man vill till och med verka för ”samhällets bästa”.

Storslagna mål, eller hur? Bakom dem står Google och ett flertal andra företag, samt forskare från bland annat Berkeleyuniversitetet, MIT, Stanford, University of Washington och Cornell.

Läs också: Krockar blockkedjan med GDPR? Ja – och nej

Den färdiga plattformen ska bland annat inkludera smarta kontrakt, hög och skalbar prestanda som ska räcka för transaktionshantering på riktigt och ramverk som ska underlätta programmering baserad på plattformen.

Till grund för arbetet ligger bland annat ett projekt på Uber för att garantera personlig integritet för data som används för analyser.

Vad gäller tidsplaner berättar man än så länge bara att det ska komma ett antal blogginlägg och forskningsrapporter under de kommande veckorna.


ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018