Sedan Google i maj 2017 gav programmeringsspråket Kotlin högsta status på Android, jämsides med Java, har det hänt grejer. SD Times gör en genomgång av hur språkets frammarsch uppfattas av olika aktörer.

Realm som är en leverantör av verktyg för mobilutveckling publicerade en rapport om mobilutveckling, kallad Realm Report, i slutet av förra året. Av den framgår det att Kotlin användes av drygt fyra procent av undersökta utvecklare i maj 2017 när Google gjorde sitt tillkännagivande.

Redan i september 2017 hade andelen stigit till 7,5 procent. Under samma tidsperiod hade Java backat från cirka 50,5 till drygt 46 procent. Man kan lugnt anta att en stor del av utvecklarna i undersökningen bygger Androidappar.

Undersökningsföretaget Redmonk presenterar liknande uppgifter. Under det tredje kvartalet förra året steg Kotlin från plats 65 till 46, på Redmonks lista över språk. I januari i år steg Kotlin ytterligare, till plats 27. Det enda språket som växte snabbare var Apples Swift.

Läs också: Nya språk och ny teknik – fem heta trender visar att utvecklingen går framåt

Även på popularitetsindexet Pypl går det bra för Kotlin. I juni i år placerade sig språket på plats 16. Ännu ett tecken på framgång är en undersökning som gjorts av api-företaget Pusher. 60 procent av 2 744 utvecklare i undersökningen använder Kotlin antingen på jobbet eller för egna projekt.

På Tiobes popularitetsindex, som baseras på sökningsstatistik, finns Kotlin på plats 49. Det kanske inte verkar så högt, men Tiobes verkställande chef Paul Jansen berättar att Kotlin ”växer ganska snabbt”.

Man kan räkna med att Kotlin kommer att fortsätta öka i popularitet. En anledning är att Oracles och Googles rättsliga bråk om Java på Android kan avskräcka folk från att använda Java på Googles mobiloperativ. En annan är att mobilutvecklare som kört Swift eller Objective-C på IOS kanske tycker att Kotlin verkar enklare än Java när de ska utveckla på Android.

Men den främsta anledningen till Kotlins popularitet torde vara att företaget bakom språket, Jetbrains, har lyckats väl med designen av det.