Pythons snälla livstidsdiktator (benevolent dictator for life) Guido van Rossum drar sig tillbaka. I alla fall vad gäller vidareutvecklingen av det populära språket.

I ett blogginlägg förklarar han att han aldrig mer vill kämpa så hårt för ett förbättringsförslag som för det senaste. Han vill inte heller vara med om att så många personer föraktar hans beslut, som i det fallet.

Kort sagt, Guido van Rossum verkar bitter. Det borde han kanske inte vara med tanke på de enorma framgångarna för hans skapelse Python. Men visst, man kan förstå honom.

I ett annat blogginlägg, från förra fredagen, berättade han i alla fall att han blivit ”överväldigad av mängden feedback” för det senaste förbättringsförslaget.

Läs också: Därför är Python bäst för maskininlärning

Det senaste förbättringsförslaget heter PEP 572. PEP står för Python Enhancement Proposal. Vad handlar PEP 572 om?

Håll i er nu. Det är ett förslag om att man ska kunna göra tilldelningar med ”:=”. Detta till skillnad från ”=” som används vanligtvis.

Varför blir folk så upprörda över det här?

Ja säg det. Kanske för att ”:=” används i språket Pascal?

Hur som helst, Guido van Rossum drar sig tillbaka helt från beslutsprocessen för Python. Men han kommer att fortsätta ”ett tag” som en ledande utvecklare och han kommer att vara tillgänglig som mentor. Han berättar att han kommer att ha en ”permanent semester” från att vara bfdl (benevolent dictator for life).

Han skriver vidare att ”ni får klara er själva” och att han inte kommer att utse någon efterträdare. Det verkar onekligen som om Guido van Rossum har fått nog.