Microsoft har släppt en ny förhandsversion av Typescript 3.0. Det är Microsofts turbovariant av Javascript, alltså Javascript i grunden, med en del tillägg. Som namnet antyder är datatyper ett av tilläggen.

Typescript tillhör de lösningar som väcker intresse bland framför allt webbutvecklare. Den främsta poängen med att använda Typescript i stället för vanlig Javascript är funktionalitet för att hantera stora projekt.

Den mest intressanta nyheten i Typescript 3.0 är något som kallas projektreferenser. De innebär att ett Typescriptprojekt kan vara beroende av andra Typescriptprojekt.

Det låter jobbigt, vad är det bra för? Jo, enligt Microsoft ska det göra att det blir enklare att dela upp kodbaser i mindre projekt, vilket till exempel ska ge snabbare byggen. Det är inte minst viktigt för team som jobbar med kontinuerliga, och frekventa, släpp av nya versioner av mjukvaror.

Läs också: Google väcker nytt liv i Dart

En annan nyhet är datatypen unknown. Den kan anta vilka värden som helst, men det finns begränsningar som gör att man ska kunna undvika trubbel, jämfört med datatypen any som finns sedan tidigare.

Enligt Microsofts tidsplan ska Typescript 3.0 släppas i juli.