Googles enkla bärbara datorer av typen Chromebook har hittat en plats på marknaden, inte minst inom utbildningsväsendet. Man kan kanske kalla Chromebook för en modern, webbaserad tunn klient. Och sådana ligger rätt i tiden.

En fördel med Chromebook som framhävs ibland är bra säkerhet. En enkel anledning till det är att Chromebook är en senare konstruktion än bärbara Windows-pc och Macar. Google har kunnat dra lärdom av de erfarenheter som konkurrenterna gjort.

Här listar IDG News anledningar till bra säkerhet i Chromebook:

Automatiska uppdateringar. Det har andra också, men Google utmärker sig för en snabb och bra hantering, skriver IDG News. Dessutom garanterar Google sju års uppdateringar för varje version av operativsystemet.

Sandboxing. Det handlar om att isolera mjukvaror som körs på en Chromebook. Eftersom varje mjukvara körs isolerat så kan en illasinnad sådan helt enkelt inte göra så mycket skada. Det är i alla fall teorin.

Läs också: Nu finns Microsoft Office på alla Chromebooks

Verifierad systemstart. När en Chromebook startas görs en utförlig kontroll av att allt är som det ska, vilket stoppar många illasinnade mjukvaror. Det betyder också att en omstart faktiskt löser många problem. Den höga graden av säkerhet underlättas av att ChromeOS är ett enkelt operativsystem i jämförelse med till exempel Windows.

Kryptering av data. De flesta applikationer på Chromebook körs i molnet, men det skapas ändå en del lokala filer på en Chromebook, till exempel olika temporärfiler. Alla sådana krypteras, vilket ökar säkerheten.

Powerwash. Det här är benämningen på att återställa en Chromebook i dess originalskick. Det kan lösa säkerhetsproblem och det är en enkel operation på en Chromebook, i jämförelse med till exempel en Windowsmaskin. Inte minst eftersom de applikationer som används oftast finns i molnet och därför inte behöver ominstalleras, vilket kan utveckla sig till en mardröm på en Windows-pc. En återställning på en Chromebook kräver i princip bara ett knapptryck och tar bara några minuter.

Med allt detta sagt ska man komma ihåg att allt fler säkerhetsincidenter kommer sig av att illasinnade personer lyckas lura användare att göra dumma saker. Och då spelar det inte så stor roll om en användare har en Chromebook eller någon annan dator.