Det allmänheten vet om kvantdatorer i dag är att de kommer att vara väldigt, väldigt snabba för beräkningar, när de så småningom kommer att finnas på riktigt.

Utmaningen just nu är att skapa kvantdatorer med tillräckligt många qubitar (en kvantdators minsta beståndsdel för att hantera information) för att ge bra prestanda. Infoworld försöker ge en känsla för den förväntade snabbheten med följande beskrivning, översatt tills svenska: när kvantdatorer kan använda tillräckligt många qubitar kommer de att lösa problem, som skulle kräva hundratals eller tusentals år av processortid med traditionella datorer, nästan omedelbart.

Det låter ju bra.

Det är oklart när det här blir verklighet, men under tiden kan man i alla fall börja experimentera med kvantprogrammering, med hjälp av kvantsimulatorer. Ett exempel på det är Microsofts Quantum Development Kit, för språket Q#. Och nu släpper Microsoft en samling lektioner i kvantprogrammering, som de kallar för ”kator”, ett begrepp som kommer ifrån bland annat karate, där det syftar på en serie av ställningar och tekniker.

Läs också: Så funkar Microsofts nya kvantspråk för supersnabba beräkningar

För någon med bakgrund i traditionell programmering, till exempel med Java eller C, så är det gissningsvis ganska svåra tankegångar att ta till sig. Så det kan säkert vara bra med en serie lektioner.

Exempel på uppgifter finns här, i en serie ”uppvärmningsövningar” inför en tävling i kvantprogrammering som hölls i somras.