Ett angrepp mot företaget Taiwan semiconducter manufacturing Co, TSMC, och deras it-system stängde ner ett flertal av bolagets fabriker. En åtgärd som allvarligt påverkar produktionen av chipp till framför allt Apples kommande Iphone-modell.

Företaget är den enda underleverantören som tillverkar chippen, skriver Bloomberg. I ett uttalande säger de att ett flertal av verktygen som används har påverkats. De lyckas begränsa attacken och återuppta produktionen, även om vissa fabriker inte öppnade igen förrän under söndagen. Viruset ska inte ha kommit från några hacker, tillägger företaget.

Vem som låg bakom attacken är än så länge oklart. Men TSMC tillhör en av de största chipptillverkarna i världen och har bland andra Apple och Qualcomm på kundlistan. Även om de har varit utsatt för angrepp tidigare har det inte påverkat produktionen. En lösning ska vara på gång, men olika delar av verksamheten har påverkats på olika sätt.

Sannolikt kommer stoppet påverkar leveranserna på något sätt. Bolaget ska under måndagen komma med mer information kring vad som hänt och hur de ska agera nu.