Vilket är egentligen det bästa programmeringsspråket? En fråga som kan diskuteras i evighet, vändas ut och in, uppochned. Ingen lär bli klokare av det. Men siffror och index är svåra att argumentera emot. Och där är trenden tydlig: Python stiger i graderna.

Språket toppar redan popularitetsindex från världens största sammanslutning för ingenjörer, IEEE och PyPL (Popularity of programming languages). Nu klättrar språket på ett tredje index, Tiobe, skriver Infoworld. Rankingen baseras på beräkningar gjorda på sökningar i Google, Yahoo och Wikipedia. De snor åt sig fjärdeplatsen knappa 0,5 procentenheter bakom trean C++.

Läs också: Pythons skapare har fått nog – verkligen

Python har blivit ett populärt alternativ inom det växande fältet maskininlärning.

– Mycket handlar om att Python är gjort för att vara rakt och lätt att lära sig. Det finns ett sätt att göra, inte tusen. Det är tydliga regler, säger Fredrik Björeman, utvecklare på Timedit och en av numera fyra medlemar i podden Kodsnack.

En annan förklaring till populariteten är att språket stöds på många ställen samt att det går att göra script för allt från det lilla hemmaprojektet till Googles molnplattform.

Högst upp på Tiobes lista ligger Java, C och C++. Att Python skulle knuffa ner någon av dem är inte omöjligt.

Läs också: Dags för ett nytt språk? Testa Julia

– Man kan fantisera om att de möjligen kan gå om Java. De stora språken har tydliga användningsområden. Ska man göra X grej använder man Java, ska man göra Y-grej använder man C+, säger han.

De olika indexen mäter populariteten på lite olika sätt, som en förklaring till skillnaderna dem emellan. Tiobe gör beräkningar på antalet sökningar på vissa plattformar. PyPL bygger sitt index på sökningar efter handledningsprogram på Google. IEEE tittar på kontext, så som snacket på stan, open source-projekt och liknande.