Lösningar som håller databurkar och allehanda elektronisk utrustning säkra är en välkommen företeelse. Nu lägger Microsoft till en sådan till operativsystemet Windows 10. En skyddad testmiljö som låter användaren köra den mjukvara de inte litar på, och som sedan försvinner när testet är klart. En slags engångssandlåda, skriver Ars Technica. 

Den nya funktionen går under namnet ”Inprivate desktop” och lanserades som ett hjälpmedel för medlemmarna i Insider program – ett nätverk av användare som testar Windowsprodukter innan lansering.

Det specifika uppdraget är borttaget, men instruktionerna som beskriver grundläggande systemkrav finns kvar: en företagsversion av Windows 10 med möjlighet att skapa ett virtuellt utrymmer samt tillräckligt med diskutrymme och minne. Sandlådan kommer att finnas tillgänglig som app.

När den körs kommer en virtuell skrivbordsmiljö öppnas, där kan användaren öppna den misstänka mjukvaran. När allt är klart förstörs miljön så fort fönstret stängs. En sådan miljö går att skapa manuellt, men verktyget gör processen enklare och mer strömlinjeformad.

Boka din plats på Next Generation Threats 2018 Stockholm eller Göteborg senast 16 augusti — spara 1000 kronor!