Förutom de ständiga säkerhetspatcharna får Windows 10 idag två större uppdateringar om året, så kallade funktionsuppdateringar (feature updates). Hela 78 procent av it-administratörerna tycker att det är för mycket. 39 procent skulle vilja se en uppdatering om året, och lika många skulle föredra två år mellan uppdateringarna. Bara 11 procent är nöjda med Microsofts nuvarande tempo.

Siffrorna kommer från en enkät med mer än 1 100 svarande, som genomförts av Susan Bradley på e-postlistan patchmanagement.org.

– Om inte Microsoft inser att uppdateringstempot ställer till besvär för företagskunder, då lyssnar de inte på sina företagskunder, säger hon till Computerworld.

Några fritextsvar visar på administratörernas frustration:

”De flesta funktionsuppdateringar introducerar så många buggar och problem”, skriver en. ”Med dagens uppdateringstempo är hela it-avdelningen ständigt upptagen med att hantera alla problem som följer, och har ingen tid att lägga på saker som faktiskt skapar värde för användarna.”

”Med två uppdateringar om året hinner man knappt färdigt med den ena förrän man måste börja om igen, så det är frestande att hoppa över varannan version”, skriver en annan.

”Det här kanske kommer som en överraskning för Microsofts ledning, men våra bonusar är inte kopplade till samma saker som deras”, skriver en tredje. ”Vi har bättre saker för oss än att springa på deras trampkvarn till budgetår.”

Läs ocksåWindows 10 får engångs-sandlåda för skumma appar

Dagens tempo med halvårsvisa uppdateringar har inte alltid varit hugget i sten. När Windows 10 var nytt hade Microsoft planer på hela fyra uppdateringar om året. Den första kom i november 2015 – men sedan blev det bara en enda under hela 2016. Först därefter blev det halvårsvisa uppdateringar – april 2017, oktober 2017, och april 2018. Nästa version ser ut att vara på väg nu i september.

Varje version får support av Microsoft (det vill säga säkerhetspatchar) i 18 månader från att den släppts. Under en period utökade Microsoft det till 24 månader för Windows 10 Enterprise och Education, eftersom ”vissa kunder” hade begärt det, men från och med version 1803 (mars 2018) är supportperioden tillbaka på 18 månader.

Och med 24 månader skulle det vara möjligt att hoppa över varannan version. Med bara 18 månader hinner klienterna bli säkerhetsrisker om man inte uppdaterar varje gång.

Läs också: Windows 7 sväller med nya uppdateringar

Analyshuset Gartner uppmanar nu kunderna att sätta press på Microsoft för att försöka få tillbaka 24 månaders support. De tror att Microsoft kommer att hålla fast vid halvårsvisa uppdateringar, men att de tvingas ge med sig vad gäller supporten så att kunderna framöver ska kunna hoppa över varannan version.

Men Susan Bradley skulle helst se färre uppdateringar. Den 3 augusti mejlade hon höga chefer på Microsoft om att det nuvarande tempot får kunder att överväga LTSB (long-term servicing branch), en variant av Windows 10 som saknar viss funktionalitet och uppdateras mer sällan. Som en av de svarande skrev i enkäten: ”När en version väl är stabil och redo att tas i bruk börjar vi redan närma oss nästa version, och det här tar aldrig slut.”