(Rättelse: Linjalen är 8,5 millimeter tjock, inte 85 millimeter, som det tidigare stod.)

Intels senaste ssd-släpp på 32 terabyte är inget du sätter i din laptop: formfaktorn kan närmast liknas vid en 30-centimeterslinjal. Marknaden är förstås datacenter, där 32 stycken ssd-linjaler kan stoppas in bredvid varandra och få in en hel petabyte lagring på en enda rackenhet.

Linjalen, som fått namnet QLC Intel SSD D5-P4326, är bara 3,8 centimeter bred och 8,5 millimeter tjock. Det innebär att den har den högsta lagringsdensitet som Intel någonsin har presterat. Detta tack vare 3d-nand-teknik, där hela 64 lager tunna minnesceller har staplats ovanpå varandra.

Läs också: Forskare kraschar dator genom att låta den spela upp vanligt ljud

– Vi har inte bara förbättrat densiteten, vi har förbättrat värmeutvecklingen, säger Wayne Allen, chef för avdelningen Data center storage pathfinding på Intel.

Wayne Allen
Wayne Allen är chef för ”data center storage pathfinding” på Intel. Det är han och hans team som tagit fram den nya formfaktorn.

Jämfört med traditionella ssd:er behövs det bara hälften så mycket luftflöde för att kyla linjalen, vilket förstås gör stor skillnad i datacenter.

Läs också: Nu är det dags att pensionera hårddisken – så vill Intel ersätta den

– En ny formfaktor i sig är oftast inte jättespännande. Men eftersom linjalen påverkar hela serverdesignen och banar väg för mer prestanda och högre densitet, så är det en big deal. Vi designar om hela datacentret, säger Wayne Allen.