Tillhör du skaran som pimpar din bärbara dator med coola – alternativt supertöntiga – klistermärken. Det gör undertecknad, dock håller jag mig till sådana som bär min arbetsgivares logga och varumärken. Andra väljer att lyfta fram vilka event de hängt på eller att de minsann har koll på senaste kryptovalutan.

Det är kul och lite latjolajbans. Till den dagen du tvingas lämna in datorn till it-avdelningen för att den hackats. För klistermärken på locket kan vara något av ett rött skynke för myndigheter och hackare som vill komma åt information lagrad i burken, skriver Motherboard.

– Konferenser, gränsövergångar, flygplatser, offentliga platser. Klistermärken kan göra dig till en måltavla för industrispionage, myndighetsgranskningen eller från polisen, säger Matt Mitchell, ansvarig för digital säkerhet på Tactical Tech.

Läs också: Här är världens första jacka tillverkad i supermaterialet grafen

Politiska klistermärken kan till exempel göra att datorns ägare fastnar i ett extra säkerhetskontroll vid gränsen. Vill det sig riktigt illa och tullpolisen är nitisk kanske de till och med håller kvar vederbörande. En bekant till Matt Mitchell, en hackare, ska ha missat sitt flyg just på grund av klistermärkena på datorn.

Sitter man på en position där känslig information lagras i ens jobbdator kanske det inte är just den datorn man tar med sig på konferens. Kanske får man inte ens ta med datorn utanför kontoret. Men jobbar man på ett eller annat sätt mer säkerhet är det onödigt att locka till sig onödig uppmärksamhet anser Matt Mitchell.

När han nyligen att på ett flyg till Def Con (ett av världens största hackerevent) såg han en person med en Chromebook i knät. På datorn satt klistermärken från ett mediebolag. Datorn visade sig tillhöra en journalist. En dator som kan innehålla information om källor. En inte helt oattraktiv måltavla för hyfsat duktiga nättroll eller andra som vill göra livet svårt för journalister.

Läs också: Förstår du inte vad utvecklarna säger? Här är hjälp på traven

Å andra sidan kan klistermärken fungera som skyddsmur, eller kanske lås. Eller, ja, något som håller klåfingriga människor borta helt enkelt. För värdet av ett objekt skiljer sig åt beroende på vem som betraktar det. En inbrottstjuv söker ofta efter prylar att sälja. Klistermärken sänker andrahandsvärdet och gör dessutom datorn lättare att identifiera. Om tjuven inte tar sig tid att pilla bort lager på lager av knasiga figurer och smålustiga citat.

Den här artikeln publicerades första gången i augusti 2018.