Det kostar enorma summor att kyla ner servrarna i världens alla datacenter, men nu har Google tagit fram en lösning som kan minska energikostnaderna med 40 procent. Lösningen är en algoritm för maskininlärning som har fått full kontroll över de komponenter som ingår i kylsystemet.

AI-lösningen är utvecklad av Deepmind, det engelska företag specialiserat på artificell intelligens, som Google förvärvade för fyra år sedan och är redan satt i drift på flera av Googles Leviathan-datacenter.

Läs också: Nya versionen av Googles AI lär sig själv – utan mänsklig hjälp

Den självinlärande algoritmen testkördes i ett par år innan den helt fick ta över kontrollen av fläktar och ventilationsutrustningen för att minimera energianvändningen.

– Så vitt vi känner till är det här första gången ett så här storskaligt, automatiserat system för industriell styrning tas i bruk, säger Mustafa Suleyman på Deepmind till MIT Technology Review.

Driften är visserligen helt i händerna på en artificiell intelligens, men Google upplyser om att den övervakas av en människa som är beredd att agera om något riskabelt är på väg att hända.

Algoritmen som används är i grunden densamma som i Alphago, den mjukvara som Deepmind tog fram för att utmana människor i brädspelet Go.

Med tanke på hur bra det gick för Deepminds AI den gången, så råder det inga tvivel om att den kommer att kunna sköta kylsystemet utan risk för missöden.

ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018