IBM har tidigare offentliggjort ett djupgående samarbete med danska transport- och logistikkonglomeratet Maersk för att utveckla blockkedjebaserade system för att digitalisera logistikkedjan och kunna följa varor i realtid.

Även tyska programjätten SAP är inne på det här området, skriver IDG News.

SAP har bildat ett konsortium med olika partners för att skapa applikationer för en molnbaserad blockkedje-plattform, som gör att man ska kunna följa varor från att de tillverkas till att de levereras. Det är ett slags automatiserat system för logistikkedjan – och som både ska göra det enklare att följa varorna och öka säkerheten i autenticiteten när det gäller till exempel läkemedel och livsmedel.

I själva konsortiet ingår tunga företag som HPE, Intel och UPS.

Totalt ingår mer än två dussin företag, inom it, livsmedelsproduktion, läkemedel och frakt, i det här samarbetet.

Den här plattformen går under namnet SAP Cloud Platform Blockchain och är ute som pilot nu. Nu ska företagen kunna bygga egna affärsapplikationer på den här plattformen.

Läs mer: Oracle kör följa John på blockkedjan

Hala Zeine
Hala Zeine, SAP.

– SAP:s kunder kopplar först upp sig till sina (molnbaserade) applikationer, och därefter kopplar de applikationerna till sin blockkedjeplattform, som ett alternativ de kan sätta på, säger Hala Zeine, som är chef över SAP:s affärsområde Supply Chain och Manufacturing, till IDG News.

Zeine säger vidare att SAP gjort en undersökning bland molnkunder som använder deras blockkedje-lösningar, och att 92 procent av dessa ser blockkedjan som en potentiell affärsmöjlighet, och 63 procent uppger att det i synnerhet gäller inom leveranskedjan.