Microsoft har en lustig förmåga att reta gallfeber på sina användare. Ett särskilt irritationsmoment har senare tid varit uppdateringar av operativsystemet Windows 10. Nu lovar Microsoft att de åtminstone ska bli mindre till storleken, skriver Computerworld.

Windows 10 får nya uppdateringar ungefär en gång i månaden, så kallade kvalitetsuppdateringar. Sen tillkommer andra varianter också, men det är just denna som får ny kostym för ögonblicket. Från och med att nästa stora uppdateringar skickas ut i september är det alltså den nya, mindre förpackningen som gäller.

Läs också: Klistermärken på datorn är farligare än du tror

”Vi har tillfört en helt ny design för kvalitetsuppdatering i och med nästa stora version av Windows 10 och Windows Server. Den här designen skapar ett mer kompakt uppdateringspaket som är lättare och snabbare att köra”, skriver Maliha Qureshi, programansvarig på Microsoft, i ett blogginlägg.

Med kvalitetsuppdateringar menas operativsystemets säkerhetsuppdateringar, samt buggar som inte är säkerhetsrelaterade. Framöver är det bara en storlek på paketen som kommer rullas ut. En betydligt mindre version är de som bolaget kallar fullständiga uppdateringar. Men de är samtidigt något större än de snabbuppdateringar som skickas ut då och då.

Att hålla koll på alla typer av uppdateringar är inte alltid helt lätt. Fram tills nu har de haft tre varianter: fullständig, express och en tredje kallad delta. Den sistnämnda skrotas i februari nästa år. Med förra veckans besked i ryggen kommer det alltså bara vara en kvar, då även expressvarianten försvinner.

Läs också: Windows 10 får engångs-sandlåda för skumma appar

Hur mycket användarna faktiskt vinner på de här trimmade versionerna hänger på hur deras rutiner för uppdateringar ser ut. Men enligt Microsoft kan de spara in en hel del när det kommer till nedladdningstid eller överföringstid. Framför allt kommer de som samlar ihop ett antal uppdateringar och kör vid ett och samma tillfälle märka en skillnad. Dels för att de inte kräver lika mycket bandbredd men också för att de sparar plats då cachestorleken på paketen blir mindre.

Storleken på uppdateringarna har varit ett problem, både för nuvarande och potentiella kunder. Vilket märks på reaktionerna. Nätverkskonsulten Susan Bradley som driver mejlinglistan Patchmanagement.org skriver i en kommentar till Computerworld att för ett företag med usel uppkoppling betyder en gigabyte mer eller mindre väldigt mycket. Det kan vara avgörande för om en uppdatering kan genomföras eller inte i vissa fall.