För politiska aktivister, journalister och, ja helt vanliga turister, som reser i länder som Kina, Ryssland och Iran används Tor och Signal flitigt för att kringgå censurregler och blockeringar av internet. Men de här två verktygen, som visserligen är gratis, fungerar inte alltid så bra ihop med företags verktyg och rutiner, skriver amerikanska CSO. De är inte kompatibla med det som kallas mobile device management, MDM, det vill säga nätverksadministration för mobil utrustning.

Läs också: Stort cyberspionage upptäckt – flera stora satellitföretag utsatta för angrepp

Här kan ett nytt samarbete erbjuda en alternativ lösning. Meddelandetjänsten Wickr och anti-censurverktyget Psiphon kopplar nämligen ihop sina plattformar mot varandra. Två plattformar som med vissa undantag säger sig göra precis det som Tor och Signal gör, erbjuda en säker uppkoppling som tar sig förbi blockeringshinder och censur. Men på en tydlig punkt skiljer de sig åt, man måste betala för deras tjänster.

Wickr erbjuder sina användare en helt krypterad kommunikationskanal, där bara sändare och mottagare kan ta del av konversationen. Dessutom är deras plattform kompatibel med företagens MDM-verktyg, det vill säga de rutiner som finns för hantering av mobila enheter som omfattar bland annat säkerhetsåtgärder och uppdateringar. Det är också möjligt för administratörer att kontrollera och övervaka kommunikationen, men inte utan att användarna vet om det.

Företagets vd Chris Lalonde säger att företagskunder till exempel kan hantera de anställdas säkerhetsåtkomst och se till att riktlinjer följs som till exempel hur lagringen av data hanteras.

– Det är en av de saker som stora företag vant sig vid, att ha en viss kontroll över hur utrustningen används, säger han.

Wickre har delvis låtit andra ta del av kärndelen av krypteringsbiblioteket. Men de är ju trots allt ett företag som, till skillnad från Signal och Tor, vill göra vinst. Så all kod har inte gjorts open source. Utöver detta har tjänsten ett Slack-liknande användargränssnitt. En välanvänd tjänst på många kontor världen runt, men som inte erbjuder end-to-end kryptering. Vilket är värt att komma ihåg.

Psiphon har redan i dag ett stort antal användare som befinner sig i Kina. Omkring 200 000 aktiva användare varje dag, och 350 000 varje vecka. Men det är också en favorit hos amerikanska utrikesdepartementet som använder verktyget för att ta sig igenom statliga brandväggar och nå ut med USA-vänlig proganda.

Läs också: Kinesisk hackargrupp anklagas för 10 år av cyberspionage mot Europa och USA

Tjänsten har visat sig vara en av de mer pålitliga för resenärer som befinner sig i Kina. Mycket för att det kan vara krångligt att använda Tor samt att många vpn-tjänster är tämligen svajjiga bakom brandväggen. Psiphon ska enligt CSO fungera i Kina, Ryssland och Iran för de som behöver besöka sajter eller använda plattformar som är blockerade i de länderna.

Vad Psiphon inte är, är ett frihetsverktyg. Användarna är inte anonyma bakom Psiphon. Om det krävs anonymitet hänvisar Psiphon till och med själva till Tor. Alltså inte att rekommendera för människor som faktiskt bor och lever i Kina. Troligt är också att myndigheterna mycket väl kan ta reda på vem du är, även om de inte kan censurera ditt internet. Men för en stabil uppkoppling till datorn där hemma är det ett alternativ.

Det är alltså dessa två tjänster som nu kopplat ihop sina plattformar. Sitter du på ett företag som söker verktyg för att kringgå censur men samtidigt behöver vara kompatibel med era säkerhetsrutiner. Och är villig att betala för denna tjänst, ja då är detta en lösning för er.