När Microsoft lanserade sin nya miniplatta Surface Go i somras så var det med en Intel Pentium Gold-processor inuti. Många har undrat varför denna 10-tums-Surface-enhet inte byggdes med Qualcomms Snapdragon-chipp och Windows på Arm.

Nu skriver The Verge att Microsoft, enligt uppgift, ville använda sig av ARM-processorer, men att de övertalades av Intel att överge de planerna. Det rapporterades först av teknikbloggaren Paul Thurrott.

Intel ska ha legat på hårt för att få Microsoft att använda deras egna Pentium Gold-processorer i stället, och lyckades alltså med detta. Exakt varför Microsoft inte fullföljde Arm-planerna framgår inte av rapporterna, men The Verge spekulerar i att de senaste Snapdragon-chippen inte har prestanda eller kompatibilitet att matcha Intel på laptops än.

Läs också: Det våras för hybriderna – nytt lyft väntas med Windows på Arm

Windows på Arm-processorer är fortfarande i ett tidigt skede, men kan komma att utgöra ett hot mot Intels dominans i framtiden, när prestanda, utbudet av program och kompatibiliteten förbättras.

De nya cpu-arkitekturerna Deimos och Hercules ska ge ett rejält prestandalyft i Arms processorer för mobila enheter redan nästa år.