Schweiziska Acronis som bland annat säljer lösningar för säkerhetskopiering hävdar att företagets produkter har stoppat gisslanprogram i hög utsträckning. Under 2017 ska det ha handlat om hela 200 000 attacker med gisslanprogram hos 150 000 kunder.

Beräknat på en medelkostnad per attack på 522 dollar, cirka 4 750 kronor, ska det innebära att kunderna sluppit sammanlagda kostnader på hela 104 miljoner dollar, cirka 950 miljoner kronor.

Läs också: Nya hotet mot din dator – så skyddar du dig mot ransomware

Man får ta de här beloppen med en nypa salt. Vad som kan konstateras är att om 200 000 attacker med gisslanprogram verkligen har stoppats, så har det inneburit rejält sänkta kostnader för Acronis kunder.

Acronis lösning för skydd mot gisslanprogram är inbyggd i företagets lösningar för säkerhetskopiering. De senare finns för lokal installation (servrar och klientenheter), virtuella miljöer, molnmiljöer och även för mobiler.

Skyddet bygger dels på listor över godkända program och program som ska blockeras, samt förmåga att identifiera nya hot, baserat på hur kända skadliga program fungerar.

Läs också: Tio sorters hackare – och hur de hotar dig

Värt att notera är att även säkerhetskopior av data kontrolleras. Vissa skadliga program är konstruerade för att infektera säkerhetskopior, som ibland inte har samma skydd som aktiva data, för att slå till när kopiorna läses in.

Acronis är så klart inte ensamma om att ha lösningar för skydd mot gisslanprogram. Men lösningen med att bygga in skyddet i program för säkerhetskopiering är mer ovanlig. Man kanske kan säga att två tråkiga, men nödvändiga, arbetsuppgifter slås ihop till en.