VMware demonstrerade Esxi på Arm med en server som körde fyra virtuella maskiner, med olika gästoperativsystem. Servern i fråga angavs finnas i ett vindkraftverk och ska under demonstrationen ha varit i gång i 184 dagar, skriver The Register.

Det utmärkande för Esxi är att det är en så kallad ”type-1 hypervisor”. Det innebär att den körs direkt på hårdvaran, och inte på ett underliggande operativsystem. Därav följer att Esxi har egna operativsystemskomponenter.

Läs också: VMware vill bli porten till molnet – lanserar tre nya tjänster

Den här typen av lösning kallas ofta för ”bare-metal hypervisor”. Vitsen med dem är förstås att de ska vara effektiva, eftersom man slipper ett lager av mjukvara, i form av ett underliggande operativsystem.

VMwares målgrupp för Esxi på Arm är främst enheter som finns ytterst i nätverk, till exempel i IOT-lösningar, eller i olika typer av bryggor i nätverk. Man ser inte att lösningen ska bli en ersättare till att använda Intelbaserade servrar i datacenter.

Beskrivningen av en typisk server som ska köra Esxi på Arm är en som finns i ett litet kabinett och som behöver vara energisnål. Sådana finns ofta i miljöer med begränsningar för energitillgång och kylning. Exempel på miljöer är bilar, telekominstallationer och IOT-lösningar.

VMware har inte offentliggjort något datum för leveranser av Esxi på Arm och inte heller några systemkrav. Men man ska vara i full färd att samarbeta med hårdleverantörer, för att få fram en skarp version.

VMware ska jobbat med det här projektet i flera år, bland annat med att säkerställa att administrationsverktyget Vcenter kan användas.