Mozilla, organisationen bakom webbläsaren Firefox, uppger nu att de tar krafttag mot spårningsprogram – för att komma till rätta med både integritetsproblematiken dessa för med sig och prestandaförluster som de kan medföra.

Det här skriver Mozilla i ett uttalande på sin blogg.

Den här satsningen innefattar en rad uppdateringar som ska ske under de kommande månaderna.

Läs mer: 11 webbläsare för dig som tröttnat på Chrome på Android

”Vem som helst som inte är expert på internet får det svårt att förklara hur spårning på internet faktiskt fungerar”, står det i uttalandet som publiceras på Mozillas blogg. ”Några av de negativa effekterna är lätta att se, som kusligt preciserad och riktad annonsering och prestandaförlust på webben. Men många av skadorna av okontrollerad datainsamling är helt osynliga för användare och experter, och avslöjas bara av stora dataläckor”.

Mozilla uppger att spårningsprogram kommer att vara inaktiverade i standardläget i framtiden, och användare av Firefox kommer att ha en rad kontroller för att välja vilken information de vill dela med sig av till vilka webbsajter.

Förutom integritetsaspekten så beskriver Mozilla också den här satsningen som ett sätt att förbättra prestanda, då många spårningsprogram ökar sidladdningstiden.

Firefox ska också radera cookies och blockera lagringsåtkomst från tredjeparts spårningsprogram, uppger de.

Läs mer: Trött på din webbläsare? Här är 4 alternativ värda att kolla in

”I den fysiska världen skulle inte användarna förvänta sig att hundratals leverantörer följer dem från butik till butik, spionerar på vilka produkter de tittar på eller köper. Användarna har samma förväntningar om integritet på webben, men i verkligheten spåras de överallt där de går”.

Därtill ska framtida versioner av Firefox blockera metoder som samlar in identifierbar användarinformation utan att användaren märker det.