VMware har lång historik med sin produkt Workstation: första versionen släpptes redan 1999. Den stödjer både Windows och Linux som värd-OS och har en imponerande lång lista på olika OS du kan köra i en VM. Workstation kan utan problem köra både Hyper-V och ESX i en VM, och för skojs skull testade vi också att köra Virtualbox i en VM i Workstation. Alla dessa tester gick fint, vilket känns utmärkt.

Efter att ett OS installerats måste man installera ett paket med drivrutiner som kallas för VMware Tools för att få maximala prestanda i en VM. Det är tydligt att VMware har haft en del tid på sig att finslipa produkten och gränssnittet, för det känns snyggt och enkelt att arbeta med. Varje VM får en egen flik som man lätt bläddrar mellan. Det finns gott om extrafunktioner, som möjligheten att simulera olika nätverksförhållanden genom att ange paketförlust och latens på ett nätverk. Man kan också lägga till minne och andra enheter medan en VM körs, vilket är praktiskt och sparar tid.

Läs också: Trött på React och Angular? Här är 6 alternativ

Att dra och släppa filer fungerar fint, likaså att klippa och klistra text mellan VM och värdsystem. Vi önskar dock att det fanns lite bättre möjligheter att styra resurstilldelning mellan olika VM. Du kan ge prioritet till den VM som du för tillfället använder, men de andra produkterna kan mer finmaskigt ange tilldelning och viktning av resurser, vilket Workstation saknar. Hanteringen av snapshots är mycket enkel och det är lätt att skapa länkade kloner.

3D-stöd för det virtuella grafikkortet finns med VMware Tools installerat, och det fungerar till och med med några spel vi testar, även om prestandan är riktigt dålig. En riktigt skoj och unik funktion är läget ”Unity” som gör att själva gränssnittet på Workstation försvinner och man får en sekundär Startknapp nere till vänster på skärmen. De program som körs i Workstation ser plötsligt ut som att de körs direkt i vårt värd-OS, och efter en förvirrad start inser vi att detta kan vara kraftfullt om du har produkter som enbart fungerar med ett gammalt OS. Tack vare Unity kan du ändå jobba sömlöst med dem i ett nyare OS – riktigt smart!

Som vi varit inne på tidigare saknas stöd för Powershell. Det är sällan ett stort problem för en produkt som ska köras på en lokal klient, men visst hade det varit trevligt om Workstation haft även detta stöd. Workstation kan utan problem arbeta med import och export av OVF-filer, och det finns ett bra utbud av appliances som kan importeras.