Oracle erbjuder gratisprodukten Virtualbox, som såg dagens ljus år 2007. Installationen är enkel och vi är snabbt igång med att skapa vår första VM. Virtualbox kan installeras på Windows, Linux, MacOS eller Solaris och har stöd för en hyggligt lång lista med OS som kan köras i en VM. Den klarar däremot inte av nästlad virtualisering, vilket känns som en begränsning när vi nu är vana att arbeta med både Hyper-V och ESX i en VM.

De grundläggande funktionerna finns däremot på plats och vi kan utan problem skapa och köra ett antal olika VM. Gränssnittet är lite svårarbetat då det inte riktigt följer någon vedertagen Windowsstandard. Länkade kloner finns tillgängliga men man kan inte lägga till eller ta bort resurser från en VM under drift, vilket gör Virtualbox mer svårjobbat. Dra-och-släpp fungerar fint mellan en VM och värddatorn, likaså att kopiera och klistra in text.

Läs också: Här vill unga svenskar helst jobba – it-bolag i topp

Varje VM startar i ett eget fönster, vilket blir lite svårjobbat efter ett tag när man har flera VM igång. För att få maximal prestanda i en VM så installerar man ”Additions” från en virtuell CD-skiva vilket ger optimerade drivrutiner för den syntetiska hårdvaran.

Inget stöd för Powershell finns, men det känns inte som något stort problem i vårt scenario. Även Virtualbox har ett läge som kallas Seamless som gör att gränssnittet försvinner och de fönster som finns i en VM syns i värdsystemet. Det är en intressant funktion, men är inte lika snyggt implementerad som Unity i Vmwares Workstation: startknappen ersätts inte och man ser en tydlig ram runtomkring fönstren där bakgrundsbilden lyser igenom.

En kul och unik funktion är möjligheten att spela in en film av det som händer på skärmen, något som kan vara nyttigt om man skapar utbildningsmaterial i en VM. Virtualbox kan importera och exportera VM i form av appliances, och eftersom flera olika diskformat stöds så är Virtualbox mycket flexibelt på den punkten. Det märks att Virtualbox är en enklare produkt än både Hyper-V och Workstation, men med tanke på att den är gratis så är det ändå en imponerande produkt som troligen räcker till i många sammanhang.