Den 2 september 2008 släppte Google den allra första versionen av sin egenutvecklade webbläsare Chrome. Den marknadsfördes med hjälp av ett serietidningsliknande upplägg och Google lyfte fram den som en helt ny typ av webbläsare, något som tilltalade de webbutvecklare och användare som började tröttna på Internet Explorer som inte riktigt hängde med i den snabba utvecklingen av nya standarder på webben.

Läs också: Snart får Chrome ett helt nytt utseende – på alla plattformar

En annan webbläsare som började bli allt mer populär vid den här tiden är Mozilla Firefox, och faktum är att Google använde sig av komponenter från Firefox och kombinerade dem med Apples renderingsmotor Webkit när man skapade Chrome. Den öppna källkoden till Chrome gjordes sedan fritt tillgänglig under namnet Chromium.

Till en början fanns Chrome endast tillgänglig som en betaversion för Windows och det dröjde över ett år innan den släpptes i versioner för Mac OS och Linux.

Förutom att Chrome följde de senaste webbstandarderna fick webbläsaren snabbt ett gott rykte om sig tack vare att olika flikar kördes som separata processer. Om en flik kraschar så påverkar det inte de andra.

Läs också: Nya regler ska göra Chromes tilläggsprogram säkrare

Tioåringen Chrome är i dag världens största webbläsare och har enligt de senaste sifforna från Net Marketshare en marknadsandel på cirka 60 procent av desktopdatorerna. Och Chrome är i dag mycket mer än bara en webbläsare – den ligger till grund för Chrome OS, Googles operativsystem som används i både bärbara datorer, Chromebook, och surfplattor.